Zupa kalafiorowa

Składniki:

25 dag włoszczyzny,
2 l. wody,
sól do smaku,
2-3 dag masła (lub wywaru na kościach),
50 dag kalafiora (1 kalafior),
3 dag mąki,
1/4 l. mleka (lub słodkiej śmietany),
1-2 żółtka surowe (niekoniecznie),
1 łyżka siekanego koperku,

Wykonanie:

Z włoszczyzny i tłuszczu (masła) ugotować wywar. Na przecedzony wywar włożyć podzielony na różyczki kalafior, ugotować do miękkości. Podprawić mąką rozmieszaną w 1/8 l. mleka (zimnego). Zagotować.
Drugą połowę mleka połączyć z żółtkami i dodać do zupy, osolić, dodać koperek. Podawać z grzankami, lanym ciastem, groszkiem ptysiowym itp. według swojego upodobania.

Uwaga: Jeżeli podprawiasz zupę śmietaną słodką wówczas nie daj mąki, gdyż gotując śmietankę w zupie, będzie wystarczająco gęsta.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *