Tradycyjna grochówka

Składniki:

2,5 l. wody,
40 dag grochu,
20-30 dag chudego, wędzonego boczku,
20-30 dag kości (wieprzowych),
20-30 dag włoszczyzny,
2-3 dag mąki,
2-3 łyżki masła,
1-2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka majeranku,

Przygotowanie:

Groch przebrać, opłukać, namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie (np. na noc). Gotować w tej samej wodzie, w której się moczył do miękkości. W oddzielnym garnku gotować boczek z włoszczyzną. Miękki groch przetrzeć przez sito przelewając wywarem z boczku i włoszczyzny, przyprawić czosnkiem, majerankiem i solą. Zrobić lekką zasmażkę na masełku, wlać do zupy, dołożyć pokrojony boczek, wszystko razem wymieszać i zagotować. Podawać zupę z kluseczkami, grzankami, ziemniakami itp. według upodobania.

Dobra rada: Nie każdy lubi słoninkowe, niewysmażone skwarki, więc oddziel chude mięso od boczku a tłustą część wysmaż na skwareczki i dodaj do zupy. Zyskasz jeszcze mocniejszy aromat a tłuste kawałeczki znikną. Jeśli chcesz cały groch w zupie, to nie przecieraj go przez sito, ale wówczas użyj grochu, który ma cienką łuskę i nie odejdzie od niego w czasie gotowania, np. jaś, groszek żółte połówki, mączka grochowa itp.
Nigdy nie osiągniesz właściwego smaku gotując zupę z torebki, więc polecam – gotuj z produktów. Zupy nie musisz zagęszczać zasmażką jeżeli gotujesz z mączki grochowej lub połówek żółtego grochu.

5 Replies to “Tradycyjna grochówka”

  1. Uff… Jeszcze ktoś gotuje tak jak moja Kochana Babcia! Bardzo dziękuję za ten przepis – życzę zdrowia i jeszcze wielu smakowitych dni!

  2. Jestem poczatkujaca kucharka a grochowke uwielbiam i dziekuje za wspanialy przepis, ktory kiedys moja kochana babcia gotowala. Zycze duzo zdrowia i slonecznych dni oraz smakowitych dni;-)

  3. Żeby przetrzeć groch trzeba go przesypać na sito i naciskać groch przy pomocy sztućca np. widelca, drewnianej łyżki itp. Później można łatwo oddzielić łupiny.

  4. Dzięki temu przepisowi ugotowałam przepyszną grochóweczkę, właśnie takiego smaku szukałam. DO swojej dodałam dodatkowo kiełbaskę.Mniam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *