Szybka zupa jarzynowa

Składniki:

60 dag warzyw (kapusta włoska, kalafior, marchew, pietruszka, seler, por, jeżeli masz – groszek zielony, kalarepa, ziemniaki),
1 łyżka natki pietruszki,
1 łyżka koperku zielonego,
można dodać lubczyku oraz mięty, ale to już według smaku,
2-2,5 l. wywaru np. rosołku, który został Ci z poprzedniego dnia.
2-3 łyżki mąki,
3-4 łyżki masła,
pieprz, sól do smaku,

Wykonanie:

Warzywa oczyścić, opłukać. Seler, pietruszkę, marchewkę pokroić lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kalafiora podzielić na różyczki, kapustę poszatkować w paski, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa zalać wrzącą wodą lub wywarem i gotować. Doprawić zasmażką, zagotować. Dodać posiekany koperek i pietruszkę. Zamiast zasmażki zupę można zagęścić śmietaną pod koniec gotowania. Tę zupę przyrządzisz w ciągu 30 minut.

Można przyrządzić zupę jarzynową przecieraną, wówczas wszystkie składniki po ugotowaniu przecieramy przez sito i mieszamy z wywarem.

1 Reply to “Szybka zupa jarzynowa”

Skomentuj Anonymous Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *