Mazurek szybki

Składniki:

na ciasto

30 dag mąki pszennej
10 dag cukru pudru
5 dag zmielonych orzechów (migdałów)
25 dag margaryny (masło droższe ale lepsze)
1 żółtko

na masę

1 szk. słodkiej śmietanki
1 szk. cukru
1 szk. opakowanie cukru waniliowego
1/2 kostki masła

Wykonanie:

Ciasto

Przesianą mąkę, cukier, zmielone orzechy (lub migdały), miękki ale nie płynny tłuszcz i żółtko siekamy nożem. Gdy składniki zaczną się zlepiać – wyrabiamy krótko rękami. Razwałkowujemy i przenosimy na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką. Pieczemy w piekarniku, w 180 st.C, aż ciasto będzie złote (około 50-55 min.). Do tego ciasta po 40 minutach pieczenia możesz zaglądnąć, lecz go nie ruszać zbyt ostro. Zaglądasz po to, by sprawdzić czy nabiera koloru.

Masa ze śmietanki

Gotujemy śmietankę z cukrami, mieszając aż zgęstnieje.
Uważaj aby się nie przypaliła. Gęstą śmietankę odstawiamy z ognia i ochładzamy. Masło ucieramy na pianę dodając po łyżce ochłodzoną masę śmietankową. Gotową masą smarujemy kruche, orzechowe ciasto. Na masie możesz porobić różne wzorki z polewy czekoladowej, lub posypać kolorowymi cukiereczkami. Jak masz czas i chęć do pracy – napisz życzenia świąteczne, narysuj bazie, kurczątko, czy coś według własnego pomysłu


Zdradzę Ci coś…

Dawniej nie było dekoratorów do ciast, ani polewy w torebkach, więc dekorację – która jest bardzo ważna – robiłam za pomocą tutki z papieru pergaminowego.
Zwiń papier w rożek, do środka włóż łyżeczką masę, utnij koniec tutki, zwiń górę, zostawiając uchwyt i ciśnij tak by masa wychodziła koniuszkiem.
Daję słowo, że można wyrysować różne ozdoby przez taki dekorator.
Aby uzyskać masę kolorową, daj do masy kilka kropel soku ze świeżego buraka, marchewki, czy z natki pietruszki. Można użyć również barwników do ciast. Ja tego nie stosuję i polecam swój sposób.

Przyjemnego pieczenia!

Masz coś do powiedzenia:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Polityka prywatności | Archiwum

Wszelkie prawa zastrzeżone © Przepisy Babci Stasi 2016.