Keks waniliowy

Składniki:

15 dag mąki pszennej
1 płytka łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
15 dag margaryny (masła)
15 dag cukru
1 cukier waniliowy (lub olejek)
5-10 dag bakalii

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jaja myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Do miękkiego tłuszczu dodajemy kolejno żółtka, przesypując je cukrem (zmieszanym z cukrem waniliowym) i ucieramy na puszystą masę. Do masy porcjami dodajemy mąkę i starannie ucieramy.
Ubitą na sztywno pianę z białek przekładamy na utartą masę zmieszaną z bakaliami i mieszamy łyżką dokładnie lecz bardzo delikatnie. Do wysmarowanej formy przekładamy ciasto i pieczemy w 180 st. C przez 50-55 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *