Keks najłatwiejszy

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7 dag masła (ew. margaryny)
1 szklanka cukru + cukier waniliowy
3 jajka
ok. 1/3 szklanki mleka (zależnie od wielkości jaj)
1/2 szklanki posiekanych bakalii
szczypta soli

Wykonanie:

Przesianą mąkę mieszamy ze solą i proszkiem do pieczenia. W misce ucieramy tłuszcz z cukrami na pianę. Dodajemy kolejno całe jajka, cały czas ucierając. Do masy dodajemy porcjami mąkę i wlewamy stopniowo mleko, cały czas ucierając. Na końcu dodajemy bakalie obsypane 2-3 łyżkami mąki i mieszamy. Przekładamy ciasto do formy posmarowanej masłem i pieczemy przez 50 minut w 180 st. C.

Uwaga: bardzo często keksy pękają, więc aby tego uniknąć, to przed włożeniem ciasta do piekarnika zrób rowek nożem przez środek ciasta.

Dobra rada: Aby uzyskać keks kolorowy możesz do ciasta wsypać 2 łyżki kakao – będzie ciemny, lub wsypać 1 czerwony kisiel – ciasto będzie wówczas różowe, a można nawet (!) ciasto zabarwiać sokiem ze świeżego, obranego buraka ćwikłowego.

Komentarze: 2

Masz coś do powiedzenia:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

czy nie za dużo proszku do pieczenia ?Może palić przy jedzeniu.

Nie za dużo, ponieważ keks ma dużo bakalii i trzeba dać więcej proszku do pieczenia, żeby ciasto było pulchne, a bakalie nie utonęły.

Polityka prywatności | Archiwum

Wszelkie prawa zastrzeżone © Przepisy Babci Stasi 2016.