Chleb biały domowy

Składniki:

na rozczyn
10 dag drożdży
2-3 łyżki cukru
2-3 łyżki mleka
2-3 łyżki mąki

na ciasto chlebowe
1 kg mąki
ok 3/4 l kwaśnego mleka
1 łyżka soli
rozczyn
1 łyżka kminku, maku lub szczawu do posypania

Wykonanie:

Rozczyn

Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy mleko, mąkę, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce

Ciasto

Mąkę przesiewamy, wlewamy kwaśne mleko (serwatkę), dodajemy sól, rozczyn i wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie gładkie, lśniące i będzie odchodziło od ręki i naczynia. Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 do 1,5 godziny. Gdy ciasto wyrośnie, 2-krotnie zwiększy swą objętość, przekładamy je do 2 keksowych foremek wysmarowanych masłem i obsypanych mąką. Odstawiamy aby znów wyrosło ale już na krócej. Foremki z wypełnionym po brzegi ciastem delikatnie przenosimy. Powierzchnie chleba posypujemy makiem, kminkiem lub sezamem, lekko wciskając w ciasto. Pieczemy w 180 ºC przez 50-55 min. Po wyjęciu chleba z piekarnika możemy jego powierzchnię posmarować wodą lub tłuszczem – będzie miał wówczas ładny, błyszczący wygląd.
Warto się poświęcić i wypiekać chleb we własnej kuchni.

Dobra rada: Chleb zyska na smaku jeżeli część mąki przeznaczonej do wyrobu ciasta zalejesz kwaśnym mlekiem na 1,5 – 3 godzin przed wyrabianiem.
Uwaga: rozczyn z drożdży zrób na świeżo!

W taki sam sposób możesz piec chleb z mąki żytniej, razowej, z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, które dłużej utrzymują świeżość.

3 Replies to “Chleb biały domowy”

  1. Czy jest to przepis na chleb wiejski?? poszukuje takiego przepisu juz od lat takiego jak dawniej piekło sie na wsi, takiego jak piekły babcie i nikt juz nie pamięta jak to było…
    W sumie to szukam dwóch takich przepisów na wiejski chleb z tego co sie orientuje babcie piekły go albo na drożdżach kupnych a jak ich nie miały same robiły zakwas
    Czy Babcia Stasia zna i ma takie przepisy na wiejski chleb na zakwasie i na drożdżach kupnych????

  2. Babcia opowiedziała mi właśnie,że jak była dzieckiem, to jej mama (a moja prababcia) robiła w ten sposób chleb (tak jak powyżej) kiedy chciała, żeby był szybciej. Natomiast chleb na zakwasie (albo zaczynie) przygotowuje się przez kilka godzin (np. przez noc). Rzeczywiście nie mamy jeszcze takiego przepisu, ale napiszemy jeszcze w tym tygodniu (moze nawet dziś).

Skomentuj Bartek Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *