Składniki:
tyle mąki pszennej, cukru i bakalii ile waży 8 jaj,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Przesiewamy mąkę i 2/3 mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jaja myjemy i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i dokładnie ucieramy. Pozostałą część mąki (czyli 1/3) mieszamy z bakaliami.
Białka ze szczyptą soli i sokiem z cytryny ubijamy na sztywną pianę. Wykładamy na utartą masę.
Na pianę kładziemy obsypane mąką bakalie i dokładnie mieszamy. Formę keksową smarujemy cienko masłem lub wykładamy papierem do pieczenia, albo śniadaniowym wysmarowanym masłem. Przekładamy ciasto, wyrównujemy brzegi i wierzch. Pieczemy w 180 ºC przez 50 minut.
Uwaga: Najlepsze ciasto jest po 2-3 dniach po upieczeniu, kiedy zwilgotnieje od bakalii.