Składniki:
na ciasto
6 białek
15 dag kokosu
10 dag maku (sparzyć i wysuszyć)
15 dag cukru kryształu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
na masę
6 żółtek
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
1 łyżka mąki pszennej
1 puszka ananasów
6 łyżek cukru kryształu
2-3 paczki herbatników lub biszkoptów
1/2 l. mleka
25-30 dag masła
1 kieliszek spirytusu
Wykonanie:
Mak i kokos wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę, dodać cukier i chwilę ubijać. Dodać kokos z makiem i proszkiem, a następnie lekko wymieszać. Ciasto wylać do formy (duża blacha) i piec około 20 min. na złoty kolor.
Z mleka, żółtek, cukru, budyniu, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń i kieliszek spirytusu. Masę podzielić na dwie części.
Ciasto – masa – pokrojone ananasy – masa – herbatniki namoczone w spirytusie – polewa.
o jakiego kokosa chodzi.wiórki kokosowe?
Tak, wiórki kokosowe.