Babka wilgotna

Składniki:

25 dag mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
15 dag cukru
1 szklanka mleka
1 torebka cukru waniliowego
5 dag masła lub margaryny
15 dag bakalii (orzechy, rodzynki, susz, śliwki itp.)

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Całe jajka wbijamy do rondelka lub miski głębokiej (emaliowanej) dodajemy cukier i ubijamy na parze na puszystą masę i stracą zapach surowych jaj. Odstawiamy z pary i studzimy.
Do wystudzonej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dolewamy porcjami mleko i cukier waniliowy, na koniec stopiony, ale trochę przestudzony tłuszcz, cały czas ucierając, można dodać szczyptę soli. Wcześniej przygotowane tzn. pokrojone i jedną łyżką mąki bakalie wykładamy na utarte ciasto delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą łyżką. Do formy z kominkiem lub keksówką wysmarowaną masłem przelewamy masę i pieczemy ciasto w piekarniku nagranym do temperatury 180 st. C przez 50-60 minut.

Uwaga: Babka bardzo zyska na smaku i wyglądzie jeżeli polukrujesz lub ozdobisz polewą czekoladową.
Dobra rada: Formę smaruj zawsze masłem gdyż aromat w czasie pieczenia dostaje się do środka ciasta, i nigdy nie zastąpi go margaryna!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *