Babka herbaciana

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej
skórka z połowy cytryny lub olejek cytrynowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki rodzynek
1 szklanka mocno zaparzonej herbaty
3 żółtka
1/2 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru

Wykonanie:

Rodzynki zalać herbatą i gotować około 5 min. Następnie odcedzić i osączyć, herbaty nie wylewać. Margarynę utrzeć z cukrem i cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku, następnie skórkę cytrynową i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Do utartej masy, nie przerywając ucierania, wlewać stopniowo zimną herbatę. Na koniec dodać rodzynki i lekko wymieszać. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem. Wstawić do piekarnika i piec około 50 min. w 180 ºC. Wystudzoną posypać cukrem pudrem, polać lukrem czy polewą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *