Babka dietetyczna na dwie formy z kominkiem

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oliwy lub dobrego oleju
2 jaja
2 szklanki cukru (można mniej)
cukier waniliowy (niekoniecznie)

Wykonanie:

Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jogurt roztrzepujemy z oliwą (lub olejem). Do miski wbijamy całe jaja, dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę. Porcjami wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewamy jogurt z oliwą, cały czas dokładnie ucieramy. Do wysmarowanych form przekładamy ciasto i pieczemy 50-55 min. w temperaturze 180 ºC.

W wersji niedietetycznej dodajemy do ciasta orzechy, rodzynki, więcej cukru, jaj i olej zastępujemy masłem lub margaryną. Wówczas ozdabiamy babkę np. cukrem pudrem, lukrem lub polewą.

2 Replies to “Babka dietetyczna na dwie formy z kominkiem”

  1. babka wygląda pięknie przed upieczeniem, niestety po tak długim czasie w wysokiej temp. jest spieczona, a w środku jeden wielki zakalec, jednym słowem okropna

  2. Zawsze ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i przez pierwsze 20 min. nie należy do niego zaglądać. Trzeba też uważać na ilość oleju (trzeba trzymać się proporcji). Może być nawet tak, że coś z piekarnikiem jest nie w porządku.

    Mam nadzieję, że rozwialiśmy wątpliwości do tego przepisu, jeśli nie, to proszę o kolejne komentarze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *