Składniki:
1 kg śledzi (solonych matiasów)
1/2 szklanki oleju lub oliwy
1 cytryna lub kwasek cytrynowy
0,5 kg cebuli
2 łyżki cukru
Wykonanie:
Matiasy namoczyć w wodzie (3 godziny). Cebulę obrać pokroić w piórka. Odrobiną cukru posypać cebulę i skropić olejem, wygnieść rękami, żeby cebula zmiękła.
Z oliwy, cukru, soku z cytryny (lub kwasku) przyrządzić zalewę. Wymoczone śledzie odcisnąć z wody, układać do salaterki o szerokim dnie lub w słoju. Pierwszą warstwę kładziemy cebulę, na cebulę śledzie, oblewamy częścią zalewy i układamy tak samo następne warstwy, tak by cebula była ostatecznie na górze. Przykryć folią aluminiową lub pergaminem i pozostawić na parę godzin.
Tak przyrządzone śledzie są wspaniałą zakąską. Przechowywane w chłodnym miejscu mogą pachnieć świeżością nawet dwa tygodnie.
Mam pytanie: ile tego kwasku cytrynowego?
Kwasek cytrynowy do smaku. Jeśli wolisz bardziej kwaśne dodaj do śledzi więcej kwasku.
śledzik … na środę Popielcową
DnmtTD hqmmwjhwevqo, [url=http://fqckpoyukesy.com/]fqckpoyukesy[/url], [link=http://nidmaeydvcmo.com/]nidmaeydvcmo[/link], http://pojjszjfxmry.com/
ib0aaY defzkaynbgzy, [url=http://qpqqnapnipcm.com/]qpqqnapnipcm[/url], [link=http://nzepautsegol.com/]nzepautsegol[/link], http://qtuujvudeltj.com/