Śledzie w oleju lub oliwie

Składniki:

1 kg śledzi (solonych matiasów)
1/2 szklanki oleju lub oliwy
1 cytryna lub kwasek cytrynowy
0,5 kg cebuli
2 łyżki cukru

Wykonanie:

Matiasy namoczyć w wodzie (3 godziny). Cebulę obrać pokroić w piórka. Odrobiną cukru posypać cebulę i skropić olejem, wygnieść rękami, żeby cebula zmiękła.
Z oliwy, cukru, soku z cytryny (lub kwasku) przyrządzić zalewę. Wymoczone śledzie odcisnąć z wody, układać do salaterki o szerokim dnie lub w słoju. Pierwszą warstwę kładziemy cebulę, na cebulę śledzie, oblewamy częścią zalewy i układamy tak samo następne warstwy, tak by cebula była ostatecznie na górze. Przykryć folią aluminiową lub pergaminem i pozostawić na parę godzin.
Tak przyrządzone śledzie są wspaniałą zakąską. Przechowywane w chłodnym miejscu mogą pachnieć świeżością nawet dwa tygodnie.

5 Replies to “Śledzie w oleju lub oliwie”

Skomentuj Anonymous Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *