Sernik „Krople Rosy”

Składniki:
35 dag mąki tortowej
2 szklanki cukru pudru
1 szklanka cukru kryształu
1 łyżka smalcu
10 dag margaryny
10 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg białego sera (tłustego)
0,5 szklanki oleju
2,5 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
1 olejek cytrynowy 

Wykonanie ciasta

Mąkę, 1 szklankę cukru pudru, łyżkę smalcu, proszek do pieczenia, margarynę, jedno całe jajko i 2 żółtka (białka zostawić do piany) połączyć i szybko wyrobić. Jeżeli ciasto trudno zagnieść i robi się kruszonka, wówczas dodaj 2 łyżki kwaśnej śmietany lub 4 łyżki zimnej wody.

Uwaga! Nie dodawaj mleka, gdyż ciasto Ci stwardnieje. Kruche ciasto wyrabiamy krótko.

Wyrobione, elastyczne ciasto rozwałkować, włożyć do formy (duża blaszka) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Ciasto podciągnąć wysoko, na boki brytfanny, gdyż masa serowa jest konsystencji rzadkiej i ucieknie na dno brytfanny.

Przyrządzenie masy serowej

Ser zmielić, z 5 jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka i 2 całe jajka utrzeć z 1 szklanką cukru pudru, dodając zmielony ser. Następnie dodać olej, budyń, olejek cytrynowy i ucierać jeszcze około 10 minut. Na koniec wlewamy mleko i wszystkie składniki dobrze łączymy.
Masę wylać na ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika (około 180-190 stopni). Piec około 50 minut.

Z pozostawionych 7 białek i szklanki cukru kryształu ubić sztywną pianę, wylać na podpieczony sernik i dopiec około 20 minut, aż piana będzie koloru złocistego. Sernik pozostawić w piekarniku przez parę minut.

To ciasto nazwane Kroplami Rosy, ponieważ po upieczeniu na wierzchu utworzą się kropelki koloru bursztynowego.

2 Replies to “Sernik „Krople Rosy””

Skomentuj Anonymous Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *