35 dag mąki tortowej
2 szklanki cukru pudru
1 szklanka cukru kryształu
1 łyżka smalcu
10 dag margaryny
10 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg białego sera (tłustego)
0,5 szklanki oleju
2,5 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
1 olejek cytrynowy
Wykonanie ciasta
Mąkę, 1 szklankę cukru pudru, łyżkę smalcu, proszek do pieczenia, margarynę, jedno całe jajko i 2 żółtka (białka zostawić do piany) połączyć i szybko wyrobić. Jeżeli ciasto trudno zagnieść i robi się kruszonka, wówczas dodaj 2 łyżki kwaśnej śmietany lub 4 łyżki zimnej wody.
Uwaga! Nie dodawaj mleka, gdyż ciasto Ci stwardnieje. Kruche ciasto wyrabiamy krótko.
Wyrobione, elastyczne ciasto rozwałkować, włożyć do formy (duża blaszka) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Ciasto podciągnąć wysoko, na boki brytfanny, gdyż masa serowa jest konsystencji rzadkiej i ucieknie na dno brytfanny.
Ser zmielić, z 5 jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka i 2 całe jajka utrzeć z 1 szklanką cukru pudru, dodając zmielony ser. Następnie dodać olej, budyń, olejek cytrynowy i ucierać jeszcze około 10 minut. Na koniec wlewamy mleko i wszystkie składniki dobrze łączymy.
Masę wylać na ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika (około 180-190 stopni). Piec około 50 minut.
Z pozostawionych 7 białek i szklanki cukru kryształu ubić sztywną pianę, wylać na podpieczony sernik i dopiec około 20 minut, aż piana będzie koloru złocistego. Sernik pozostawić w piekarniku przez parę minut.
To ciasto nazwane Kroplami Rosy, ponieważ po upieczeniu na wierzchu utworzą się kropelki koloru bursztynowego.
SERNIK krople rosy udał się za pierwszym razem. MEGA PYSZNY, krople jak trzeba.
A mnie się nie udało, a próbowałam 5 razy… 🙁