Rolada z kurczaka

Składniki:

1 duży kurczak (2 kg)
1 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe; może być z woreczka)
około 3 dag natki pietruszki
4 jajka
25-30 dag wątróbki drobiowej
2 bułki kajzerki
sól, pieprz do smaku
można dodawać majeranek, ząbek czosnku,
1-2 dag papryki czerwonej (słodkiej)
1 średnia cebula
0,5 szklanki oleju

Wykonanie:

Z kurczaka usunąć kości. W środku i na zewnątrz nacieramy solą, pieprzem, częścią papryki. Wątróbkę obgotować, ostudzić i drobno pokroić. mięso mielone wyrabiamy z namoczoną bułką, jajkami, przyprawami, posiekaną natką, pokrojoną wątróbką, przesmażoną cebulą oraz zmiażdżonym czosnkiem. Płat mięsa kurczaka nadziewamy farszem, zwijamy w roladę i spinamy wykałaczkami i okręcamy kilka razy folią aluminiową. Układamy na blachę lub do naczynia żaroodpornego, skraplamy olejem, pieczemy w średnio gorącym piekarniku (około 150 stopni) przez około 1,5 godziny.
Na około 20 minut przed końcem pieczenia otwieramy folię, wierzch roladki smarujemy masłem. Wówczas skórka będzie chrupiąca o złocistym kolorze. Tak przygotowanego kurczaka można podawać na ciepło jak i na zimno.

Uwaga: Aby łatwiej było wyluzować kości z kurczaka trzeba obić go deską lub wałkiem do ciasta, uważać aby nie uszkodzić skórki. Zaczynaj obierać kurczaka z kości od grzbietu, staraj się aby płat mięsa nie był bardzo uszkodzony przez nacięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *