Pyzy ziemniaczane

Składniki:

2 kg ziemniaków
2 jajka
sól
5-10 dag mąki do posypania
10 dag słoniny do podania
5 dag cebuli

Wykonanie:

Ziemniaki umyć, połowę ugotować w skórkach, obrać ostudzić, zemleć. Resztę ziemniaków cienko obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, lekko wycisnąć przez lnianą ściereczkę. Wyciśnięty sok pozostawić, aby się ustał, następnie zlać z wierzchu płyn, a pozostałą skrobię dodać do wyciśniętych ziemniaków, połączyć z ugotowanymi i zmielonymi, wbić jajka, osolić, zagnieść ciasto jeżeli jest rzadkie dosypać 3-4 łyżki mąki pszennej lub 1- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej.

Formowanie gałeczki wielkości orzecha włoskiego, wrzucać do osolonej, gotującej się wody i gotować 5-8 minut w zależności od wielkości kluski. Wyjmować na cedzak, przelać gorącą wodą, podawać ze skwarkami, tłuszczem i usmażoną cebulą.

Pyzy ziemniaczane można nadziewać mięsem wówczas ciasto musi być twardsze, a pyzy wymagają dłuższego gotowania.

Przepis z kategorii: Dania główne, Jarskie | Tagi: | Skomentuj

Dodaj komentarz

Wymagane pola oznaczone *