Kluski śląskie z ugotowanych ziemniaków

kluski śląskie

Składniki:

1,5 kg ziemniaków
2 jaja
10 dag mąki ziemniaczanej
5 dag mąki pszennej do podsypania
sól (około 5 dag)
słonina lub masło do polania

Wykonanie:

Ziemniaki umyć, obrać, ugotować, ostudzić, zemleć dodać jaja, mąkę ziemniaczaną, posolić, szybko wyrobić na gładką masę. Formować kulki, obtaczając w mące pszennej lekko spłaszczając, można też zrobić płytkie dołeczki.
Wkładać do wrzącej, osolonej wody, zamieszać, a gdy kluski zaczną wypływać do góry znów zamieszać, przykryć i gotować 2-3 minuty. Wybierać łyżką cedzakową, układać na półmiski lub w salaterce polać tłuszczem, można posypać zrumienioną tartę bułką, czy zmielonymi orzechami. Kluski śląskie podajemy również jako drugie podstawowe danie z surówkami z warzyw, mięsem i sosami grzybowymi. Wówczas należy je przyrządzić z mniejszej ilości składników.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *