Zrazy wieprzowo-wołowe z pieczarkami

Składniki:

50 dag wołowiny bez kości,
50 dag wieprzowiny bez kości,
2 jajka,
ok. 30 dag pieczarek,
10 dag bułki czerstwej,
ok. 10 dag mąki,
1 cebula,
sól, pieprz,

Wykonanie:

Mięso umyć, pokroić w kawałeczki i zemleć razem z namoczoną i wyciśniętą bułką oraz z pokrojoną i zrumienioną cebulą. Do zmielonego mięsa dodać jajka, sól i pieprz do smaku. Wszystko bardzo dokładnie wyrobić.
Pieczarki umyć bardzo dokładnie, pokroić w drobną kostkę (nie za drobną) i dusić do miękkości ok. 20 min. z solą i odrobiną pieprzu.
Z masy mięsnej robić kule, lekko spłaszczyć, nałożyć pieczarki (bez sosu) na środek i kształtować wałeczki długości 6-7 cm, średnicy 3-4 cm. Obtoczyć w mące i obsmażyć ze wszystkich stron.
Rumiane zrazy ułożyć do rondla, podlać wodą i sosem, który został z pieczarek i dusić jeszcze około 30 minut.Sos można zagęścić mąką, a jeżeli zostało Ci trochę usmażonych pieczarek dodaj do sosu, dopraw do smaku (wegetą, magą, solą, pieprzem itp…) Podawaj z kaszą, ziemniakami, dowolnymi surówkami, wszystko pasuje!
A jak smakuje!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *