Składniki:
50-60 dag wątróbki wieprzowej,
5 dag mąki,
1 jajko,
10 dag bułki tartej,
5 dag tłuszczu (oleju)
2 dag margaryny,
sól do smaku,
Wykonanie:
Wątróbkę opłukać, odsączyć, zdjąć błonę, usunąć żyły, pokroić w plastry o grubości około 2 cm. Plastry panierować w mące następnie w rozmąconym jajku, a na koniec w bułce tartej. Panierunek przycisnąć rękami. Rozgrzać tłuszcz na patelni. Kłaść wątróbkę i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano.
Po usmażeniu, ale tuż prze podaniem posolić. Ułożyć na półmisku i zaraz wydać. Podawać z ziemniakami pod dowolną postacią z sałatką, gotowaną jarzyną, surówką z warzyw itp.
Podobnie przyrządza się wątróbkę wołową, tylko trochę dłużej się smaży, gdyż jest twardsza niż wieprzowa.
Uwaga: Nigdy nie sól wątróbki wcześniej niż wydajesz, ponieważ będzie Ci twardnieć a smak będzie gorzkawy.
proszę o przepis na wątróbkę drobiową z jabłkami i bez, oraz na gulasz drobiowy z serc
ja wątróbke lekko rozbijam przez woreczek fliowy wychodza a’la kotleciki do tego suróweczka pychootka