Krokiety z mięsem

Ciasto naleśnikowe, jak w krokietach z pieczarkami

Farsz z mięsa

Składniki:
0,5 kg mięsa wołowego bez kości
0,5 kg mięsa wieprzowego bez kości
sól, pieprz do smaku
2 cebule
tłuszcz do smażenia (olej)
około 20 dag bułki tartejWykonanie:Mięsa ugotować i zemleć. Cebulę zeszklić na tłuszczu (można zemleć razem z mięsem). Doprawić całość solą i pieprzem i chwilę przesmażyć. Przestudzonym farszem smarować naleśniki i postępować jak przy krokietach z pieczarkami. Podawać z czystym, czerwonym barszczem. Najlepiej przyrządzonym własnoręcznie (nie z torebki!).

Przepis z kategorii: Dania główne, Mięsne | Tagi: | komentarzy: 3

Komentarze (3)

  1. Krokiety można panierować w jajku rozmąconym np. z wodą lub mlekiem, ale jest jeszcze jeden sposób na panierowanie krokietów. Można zostawić trochę nieusmażonego ciasta na krokiety, rozrzedzić wodą (lub mlekiem), w tym namoczyć i panierować w bułce tartej. Pozdrawiam :-)

  2. Czy do panierki używamy jajka?Czy tylko bułkę?

  3. Bardzo dziękuję za przepis na krokiety – właśnie zajadamy się ze smakiem :) Ma Pani wspaniałą stronę, na pewno będziemy nie raz na nią zaglądać. Pozdrawiamy, Julia i Jan

Dodaj komentarz

Wymagane pola oznaczone *