Kotlety wieprzowe mielone

kotlet400200

Składniki:

50 dag wieprzowiny chudej, bez kości,
5-6 dag czerstwej bułki,
5 dag cebuli,
10 dag tłuszczu do smażenia,
1 jajko,
ok. 10 dag bułki tartej,
sól, pieprz do smaku,

Wykonanie:

Mięso umyć, pokroić na kawałki. Bułkę namoczyć we wodzie i odsączyć. Cebulę obrać, pokroić w krążki, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na jasnozłoty kolor. Bułkę, cebulę, mięso zemleć, dodać jajko, cebulę, pieprz (jeżeli lubisz zapach czosnku w „mielonych”, możesz dodać ząbek lub dwa, ale pamiętaj, że czosnek trzeba zemleć ze składnikami). Następnie wyrobić bardzo dokładnie. Masa mięsna musi być gładka. Uformować 5-6 kotlecików na owalny kształt, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na ciepłym, lecz nie bardzo gorącym tłuszczu, tak aby kotleciki usmażone były od środka, a nie przypaliły się!
Usmażone porcje ułożyć na półmisku, oblać tłuszczem i podawać z ziemniakami, gotowaną jarzyną, surówką z warzyw liściastych. Jeżeli brak Ci czasu, możesz wykorzystać gotowe mięso mielone, tylko sprawdź, czy już jest solone!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *