Gołąbki z ryżem i mięsem

Składniki:

1 duża cukrowa kapusta
1,5 kg zmielonego mięsa
około 30 dag ryżu
sól, pieprz do smaku
5 łyżek śmietany
2 dag mąki

Wykonanie:

Zagotować wodę. Dużą, luźną kapustę umyć w całości. Wydrążyć głąb (dość głęboko).
Liście, które odeszły w czasie obróbki wrzucić do wrzącej wody i sparzyć. Pozostałą główkę kapusty również parzyć i partiami rozbierać. Liście wystudzić. Z każdego ściąć nerw liściowy. Ryż wypłukać i ugotować do miękkości. Jeżeli jest za dużo wody w ryżu trzeba odcedzić i przełożyć na miskę. Dołożyć mięso, sól, pieprz, zrumienioną cebulę i wymieszać. Na środek każdego liścia nakładać farsz zagiąć dwa boki do środka i zwijać ciasno w rulonik. Na dno dużego rondla dać odpady wcześniej przygotowanej kapusty tzn. nerw liścia i liście, których nie wykorzystano do zawinięcia gołąbków. Układać jeden obok drugiego, trzema warstwami. Zalać 0,5 l wrzącej osolonej wody przykryć liśćmi, wstawić do średnio gorącego piekarnika i dusić około 2,5 godziny. Jeżeli się szybko rumienią, należy zmniejszyć temperaturę, przykryć pokrywką. Miękkie gołąbki zalać śmietaną zmieszaną z mąką, przyprawić do smaku i zapiekać jeszcze 10 min.
Wyłożyć na półmisek, oblać sosem. Gołąbki można podawać bez śmietany, okraszone masłem, lub słoniną. Smaczne są również z sosem grzybowym lub pomidorowym. Zamiast ryżu można dać kaszę perłową lub zmieszać pół na pół. Do farszu można dołożyć grzyby świeże lub suszone. Wówczas jeszcze lepiej smakują. Przepisy, które podaję to sprawdzone, dobre, tanie i proste w przygotowaniu danie!
Bez konserwantów 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *