Składniki:80 dag zmielonego mięsa
1 mała główka kapusty włoskiej lub cukrowej
20 dag bułki tartej
1 szklanka surowego ryżu
10 łyżek kaszy manny
6 surowych jaj
3 łyżki wegety
olej do smażenia
20 dag koncentratu pomidorowego
2 l. wywaru,
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

kapustę drobno kroimy, trochę solimy, ugniatamy rekami i odstawiamy na 2 godziny. Następnie odciskamy sok z kapusty, mieszamy z mięsem, ryżem, kaszą manną, jajami i wegetą. Formujemy podłużne paluszki o grubości 3-4 cm. Obtaczamy je w tartej bułce i obsmażamy na złoty kolor w oleju. Zrumienione porcje układamy w żaroodpornym naczyniu. Dodajemy wywar wymieszany z koncentratem pomidorowym.
Tak przygotowane gołąbki wstawiamy do piekarnika i dusimy pod przykryciem 1,5 godz. w temperaturze 180 – 220 stopni. Gołąbki przyrządzone według tego przepisu podawać można z pieczywem, ziemniakami, kaszami, surówkami. Rzecz gustu własnego oraz smaku Twoich bliskich.

Skomentuj