Składniki:
50 dag biała fasola „Jaś”
30 dag boczku
30 dag kiełbasy (kiełbasy i boczku może być więcej)
10 dag cebuli
10 dag koncentratu pomidorowego
sól, pieprz do smaku
3 liście laurowe
5 szt. ziele angielskie
5 łyżek mąki
Wykonanie:
Fasolę przebrać, opłukać i namoczyć na kilka godz. Ugotować ją w tej samej wodzie, w której się moczyła. Boczek ugotować w niewielkiej ilości wody. Chude mięso z boczku pokroić w kostkę, tłuste także pokroić i wysmażyć. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić i przesmażyć – można razem ze skwarkami boczku.
Cebulę obrać, pokroić i wrzucić do smażących się produktów, aby się zrumieniła. Dodać mąkę, zasmażyć wszystko razem.
Koncentrat rozprowadzić z wywarem z boczku i połączyć; chwilę zagotować. Z ugotowanej fasoli wyjąć liść laurowy i ziele, połączyć wszystkie składniki i doprawić do smaku, i razem zagotować.
Fasolkę można doprawiać cukrem, majerankiem, wegetą, solą, pieprzem. Podawać według swojego upodobania (pieczywo, ziemniaki).
Ja dodaję jeszcze majeranek, pycha !