Składniki:
- 1 kg kapusty świeżej białej,
- 25 dag pieczarek,
- 5 dag tłuszczu,
- 1 cebula średniej wielkości,
- sól, pieprz do smaku,
Ciasto na łazanki:
- 40 dag mąki,
- 2-3 jajka,
- szczypta soli,
- 1/2 szklanki wody,
Wykonanie:
Kapustę oczyścić, pokroić na części, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić odcisnąć i pokroić bardzo drobno (można zemleć w maszynce) pieczarki umyć pokroić drobno i dusić do miękkości z cebulką na tłuszczu. Miękkie pieczarki wymieszać razem z kapustą, doprawić pieprzem i solą.
Przyrządzić łazanki: ugotować makaron i wymieszać z farszem.
Łazanki można przyrządzić także z mięsem, wówczas zamiast pieczarek gotujemy mięso według upodobania i postępujemy jak z pieczarkami. Nie mając czasu zrobić łazanek można kupić gotowe, choć one nigdy nie zastąpią domowych.
Uwaga: Makaron na łazanki przygotowujemy tak jak makaron domowy
pycha 🙂 polecam kazdemu !