Łazanki

Składniki:

  • 1 kg kapusty świeżej białej,
  • 25 dag pieczarek,
  • 5 dag tłuszczu,
  • 1 cebula średniej wielkości,
  • sól, pieprz do smaku,

Ciasto na łazanki:

  • 40 dag mąki,
  • 2-3 jajka,
  • szczypta soli,
  • 1/2 szklanki wody,

Wykonanie:

Kapustę oczyścić, pokroić na części, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić odcisnąć i pokroić bardzo drobno (można zemleć w maszynce) pieczarki umyć pokroić drobno i dusić do miękkości z cebulką na tłuszczu. Miękkie pieczarki wymieszać razem z kapustą, doprawić pieprzem i solą.

Przyrządzić łazanki: ugotować makaron i wymieszać z farszem.

Łazanki można przyrządzić także z mięsem, wówczas zamiast pieczarek gotujemy mięso według upodobania i postępujemy jak z pieczarkami. Nie mając czasu zrobić łazanek można kupić gotowe, choć one nigdy nie zastąpią domowych.

Uwaga: Makaron na łazanki przygotowujemy tak jak makaron domowy

1 Reply to “Łazanki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *