Schab lub karczek pieczony

Składniki:

karczek lub schab bez kości (waga: ile Ci potrzeba)
sól, najlepiej nie jodowana
przyprawy różne np. oregano, majeranek, czosnek, tymianek, cebula, itp.

Wykonanie:

Na noc natrzeć mięso różnymi przyprawami, nie solić. Przełożyć do garnka lub innego naczynia i wstawić do lodówki. Na drugi dzień sól wsypać do naczynia żaroodpornego lub rondla, przykryć i piec około dwóch godzin. W czasie pieczenia mięso polewać sosem, jeżeli wyparowuje, uzupełnić gorącą wodą. Do pieczenia i marynowania mięsa można użyć wytrawnego wina. Upieczone mięso pokroić w porcje. Podawać na ciepło z sosem, ziemniaczkami oraz z sałatkami. Smakuje również na zimno do pieczywa.

Uwaga: Schab nie będzie suchy jeżeli przed pieczeniem sparzysz go wrzątkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *