Składniki:
1 kg filetu z indyka,
pół szklanki oleju,
jedna cebula,
sól, pieprz
Wykonanie:
Filet umyć. Jeżeli jest nieforemny, można obsznurować nitką, aby się po upieczeniu dobrze kroił. Na patelni rozgrzać połowę tłuszczu i obsmażyć filet z obu stron. Do naczynia , w którym będziemy smażyć mięso wlać drugą część tłuszczu. Rozgrzać, przełożyć obsmażony filet, natarty czosnkiem i cebulą. Podlać szklanką wody i smażyć około 30-40 min. Czas smażenia zależy od wielkości i grubości filetu. Pierś z indyka można smażyć z pieczarkami. Wówczas pieczarki kroimy drobno i smażymy razem z mięsem. Sos spod upieczonego mięsa można doprawić jogurtem, śmietanką lub mąką.
Bardzo dziękuję za ten przepis – właśnie takiego szukałam! Prostego i konkretnego.
Będę tu częściej zaglądać. Pozdrawiam.