Pierogi z mięsem

Ciasto

Składniki:

0,5 kg mąki,
1 jajko,
2 łyżeczki soli,
około 3/4 szklanki wody,
1/4 szklanki mleka,

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek. Wlać w dołek gotujące się mleko, wymieszać widelcem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Ciasto ma być luźne.

Farsz

Składniki:

około 45-50 dag mięsa ugotowanego i zmielonego,
1 cebula,
tłuszcz,
sól pieprz.

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać do mięsa, wymieszać i doprawić. Jeżeli mięso jest za suche to można dodać odrobinę wywaru w którym gotowało się mięso.
Ciasto rozwałkować, aby się nie kleiło posypujemy stolnicę mąką. Kroimy kwadraciki, nakładamy farsz i zlepiamy pierożki. Pierożki można wycinać rondelkiem lub foremką. Osoloną wodę zgotować i wrzucić pierożki, które trzeba zamieszać. Gdy wypłyną jeszcze chwilkę gotować. Wyjąć sitkiem, przelać gorącą wodą, wyłożyć na talerz lub półmisek. Pierożki można podawać z tłuszczem, barszczem czerwonym, czy z bulionem.

1 Reply to “Pierogi z mięsem”

Skomentuj Anonymous Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *