Makaron domowy

Składniki:

50 dag mąki pszennej
6 żółtek + jedno całe jajo
sól (szczypta)

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, żółtka i jedno całe jajko. Zagnieść ciasto. Jeżeli jest bardzo twarde, dodać odrobinę zimnej wody. Ciasto rozwałkować ciężko i zostawić do przeschnięcia. Następnie kroić w szerokie pasy (około 4-5 cm), podsypać mąką i złożyć kilka w jedną warstwę. kroić w poprzek ostrym nożem. Rozłożyć do przeschnięcia.

Dobre rady: Tak przygotowane ciasto makaronowe możemy kroić według upodobań (np. łazanki, wstążki) Natomiast makaron do rosołu musi być pokrojony w długie i cienkie niteczki. Makaron gotować w osolonej wodzie, odcedzić i przelać gorącą, a potem zimną wodą.

Jak suszyć makaron?

Po pokrojeniu makaronu trzeba go rozłożyć jedną warstwą na dużej powierzchni. Najlepiej na desce lub szmatce, a nie na czymś co nie przyjmuje wilgoci. Później mieszać co jakiś czas (około godzinę) i po wyschnięciu przechowywać np. w pudełku.

1 Reply to “Makaron domowy”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *