Babka, która jest zawsze puszysta i długo trzyma świeżość

Składniki:

6 jaj

25 dag masła
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek oleju
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka octu
bułka tarta
cukier puder

Sposób wykonania:

Masło ucieramy z cukrem, a następnie z jajkami. Do masy – ciągle ucierając – dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z pszenną i proszkiem do pieczenia, na końcu wlewamy olej i ocet i jeszcze chwilkę ucieramy. Gładką masę wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Pieczemy około 40 minut w średnio nagrzanym (około 150 stopni Celsjusza) piekarniku.
Babkę można upiec z kakaem, z rodzynkami i w formie jaką masz (tortownica, brytfanna, forma babkowa itp.). Jeszcze ciepłą posyp cukrem pudrem.

2 Replies to “Babka, która jest zawsze puszysta i długo trzyma świeżość”

  1. Dzień dobry, nie wiem, dlaczego została zmieniona czołówka? Była świetna.
    Ja „przyczepię się do jednego: brak możliwości wyszukania np. babki poprzez wpisanie do okienka, musiałam przeszukać całą grupę przepisów – i znów niedobrze !- NIE wg alfabetu, czyli „groch z kapustą”!
    Mimo wszystko pozdrawiam.

    1. Dziękujemy za merytoryczną krytykę. Nasze przepisy były ułożone chronologicznie, ale jest ich rzeczywiście tak dużo, że potrzebna była lepsza. Dziś to w końcu zmieniliśmy. Zapraszamy też do wyszukiwania „w okienku”. Co do „czołówki”, to szukamy odpowiedniego i przejrzystego rozwiązania. Pozdrawiamy 🙂

Skomentuj Bartosz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *