Przepis na pączki

przepis na pączki

Składniki:

1 kg mąki
10 dag drożdży
15 dag cukru
10 żółtek
0,5 l mleka
1,5 l oleju
2 łyżki masła (ew. margaryny)
kieliszek spirytusu ew. octu
marmolada

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w ćwiartce mleka, ze szczyptą cukru i 3-ma łyżkami mąki. Przykryć rozczyn i odstawić na chwilę (około 10 min.). W międzyczasie oddzielić żółtka od białek. Do żółtek wsypać cukier i utrzeć do białości. Wsypać mąkę, wlać podrośnięte drożdże, wlać resztę mleka i wyrobić ciasto (polecam ręcznie) aż będzie odchodzić od ręki. Roztopione masło (nie przysmażone) wlać do ciasta, dodać spirytus i chwilę wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma podwoić objętość.

Formowanie pączków:

Do talerzyka wlać odrobinę oleju, aby moczyć palce (żeby ciasto się do nich nie kleiło). Natłuszczonymi palcami urywamy kawałek ciasta, rozklepujemy na dłoni, nakładamy marmoladę (na oko) i sklejamy tworząc kuleczkę. Następnie układamy pączki na stolnicy wysypanej mąką. Teraz wlewamy do rondla olej, na którym będziemy smażyć pączki i podgrzewamy. Odpowiednia temperatura tłuszczu jest wtedy, gdy po wrzuceniu kawałeczka ciasta od razu wypłynie na powierzchnię.

Smażenie:

Bierzemy pączka do ręki strząsając mąkę. Kładziemy na powierzchni oleju do góry dnem. Przykrywamy garnek pokrywką i smażymy około 2,5 min. Następnie odkrywamy, pączki odwracamy na drugą stronę (widelcem) i smażymy bez przykrycia 2,5 min. Wyjmujemy na papierowe ręczniki lub serwetki do odsączenia tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Uwaga 1! Pączki mają pływać w tłuszczu luźno!
Uwaga 2! Temperatura tłuszczu nie może być zbyt wysoka, bo pączek powinien 5 min. spędzić na smażeniu. Aby szybko ostudzić tłuszcz wrzucamy kawałek surowego, obranego ziemniaka.

Smacznego!

Udane pączki jak mają obrączki.

Zebrane odpowiedzi na wątpliwości, które się do tej pory pojawiły w komentarzach: 

Na ile pączków wystarczy ciasta z tego przepisu? 
Masa z tego przepisu (1 kg mąki) wystarczy na zrobienie około 40 pączków. Można także używać proporcjonalnie mniejszych (albo większych) ilości składników, na przykład dzieląc je na 2 (0,5kg mąki, 5 dag drożdży itd.) otrzymamy 20 pączków, a dzieląc na 4 – 10 pączków.

Na czym smażyć pączki? 
Do smażenia nadaje się zwykły olej (ale można i na smalcu smażyć).

W jakiej temperaturze powinno być mleko do ciasta?
Mleko w temperaturze pokojowej (nie gorące, bo drożdże nie zadziałają i ciasto nie wyrośnie).

Dlaczego pączki mogą opaść? 
Pączki opadają, gdy ciasto jest przerośnięte. Pierwszy pączek jest gotowy do smażenia kiedy kończymy formować ostatni. Po drugie ciasto może dostać zimnego powietrza (np. przez otwarte okno).

Jaki jest orientacyjny czas wyrastania ciasta? 
Około pół godziny w ciepłym miejscu. Ważne, żeby nie było przeciągu, bo wtedy ciasto opadnie.

Dlaczego moje pączki stały się „gumowate”? 
Jeśli pączki stały się „gumowate” po wystygnięciu, to mogły być niedopieczone, albo zbyt tłuste (ale w takim przypadku nie wyrosłyby już na samym początku.

Co robić, albo czego nie robić, żeby pączki były świeże i miękkie przez następne dni? 
Zazwyczaj ciasto drożdżowe jest suchsze na następny dzień (dlatego też dobrze jest robić pączki i tego samego dnia je ze smakiem zjeść), ale jest sposób na to, żeby pączki były dłużej miękkie i świeże. Można przyrządzić je według przepisu na pączki zaparzane. Takie pączki nie czerstwieją tak szybko.

Dlaczego pączki popękały? 
Pączki mogły popękać z kilku powodów. Po pierwsze mogły być zwinięte zbyt płytko, to znaczy nadzienie musi być w środku pączka. Po drugie mogły się przykleić do stolnicy i przy wkładaniu do oleju ciasto mogło się „uskubać”. Po trzecie mogło być za dużo tłuszczu w cieście, wtedy ciasto by było twardsze i mogłoby pękać.

Co zrobić z białkiem? 
Białko można oczywiście przeznaczyć na jajecznicę, na bezy, makaron. Można także białka zamrozić i użyć po odmrożeniu np. do panierowania, pamiętając, że raz odmrożonego produktu nie mrozimy drugi raz.

Jak duża powinna być porcja ciasta na jednego pączka? 
Nadziane kulki ciasta powinny być wielkości dużej mandarynki. Oczywiście, jeśli jest więcej ciasta, to pączki wyrosną większe, ale najważniejsze, że tak przygotowane, odłożone na stolnicy powinny podwoić swoją objętość przed smażeniem, powiedzmy do rozmiarów pomarańczy.

Jaki jest przelicznik drożdży instant na zwykłe, świeże? 
Świeże drożdże są odrobinę bardziej zaufane, ale jeśli dodasz więcej drożdży instant (tzn. tyle samo gramów co świeżych) nie oznacza to, że ciasto dużo bardziej urośnie, więc teoretycznie można się tym mniej przejmować. Jeżeli mimo wszystko chcesz użyć drożdży w proszku to przelicznik jest taki:

100g (10 dag) drożdży świeżych odpowiada 42g drożdży suszonych albo 31g drożdży instant.

104 Replies to “Przepis na pączki”

  1. Pączki opadły, bo ciasto było przerośnięte. Pierwszy pączek jest gotowy do smażenia kiedy kończymy formować ostatni. Albo ciasto dostało zimnego powietrza (np. gdzieś okno było otwarte).

    Poza tym: Babcia też pozdrawia.

  2. Witam,

    Nigdy nie robiłam jeszcze pączków i pierwszy raz zamierzam zrobić je jutro, właśnie z tego przepisu, gdyż bardzo przypomina mi przepis na pączki mojej babci, jednak gdzieś go zawieruszyłam.. Mam tylko 2 pytania: Na ile pączków wystarczy ta masa?
    A drugie pytanie, Czy te pączki smaży się na zwykłym oleju? Takim po prostu Kujawskim?

  3. Masa z tego przepisu (1 kg mąki) wystarczy na zrobienie około 40 pączków, a do smażenia zwykły olej (ale można i na smalcu smażyć)

  4. Zrobiłam!! Pączki wyśmienite!! Masy starczyło mi na 35 pączków, a smażyłam je na PLANCIE, bo będąc na zakupach spostrzegłam Plante i od razu przypomniało mi sie, że babcia to właśnie na niej smażyła pączki. Rewelacyjne, dumna jestem, że się udało za 1 razem, mam dopiero 21 lat więc marne doświadczenie w kuchni. Dziękuję Babciu Stasiu za przepis, wyszły tak samo smaczne jak od mojej babci:)

    A zna Babcia przepis na ciemne kluski?? Moja babcia robiła wspaniałe i nikt nie umie ich powtórzyć:(

  5. Paczki wyszły przepyszne. Pierwszy raz je robiłam a wyszły lepsze niż kupne. Bardzo dobry przepis. Tylko ciężko bylo mi wyczuć temperature oleju i niektore się przypiekły ale potem zmniejszylam ogień i przekładałam je czesto. Godne polecenia 🙂

  6. te pączki są naprawde pyszne trochę się bałam bo to moje pierwsze pączki w życiu ale udało się są rewelacyjne polecam pozdrowienia dla babci Stasi

  7. pączki są rewelacyjne jestem nogą w gotowaniu i pieczeniu.Ale pączki z przepisu pani babci Stasi zasługują na najwyższą notę.Pozdrawia gorąco Basia z Krakowa

  8. Właśnie skończyłem…. tak, tak, to nie pomyłka skończyłem (facet), są puszyste, pachnące i baaaardzo trudno przestać je jeść. Dziekuję za przepis 🙂

  9. Witam !!! Kilka razy czytałam ten przepis i tak się zastanawiam do czego te dwie łyżki margaryny????????
    Czy ktoś może mi to wyjaśnić !!!!!????? Proszę bo mamusia mnie zamęczy na co ta margaryna !!!!!!!!!!!

  10. Dziękuję za komentarz w sprawie margaryny. Do ciasta można używać albo roztopionego masła albo margaryny (Babcia Stasia zazwyczaj używa masła). Mam nadzieję, że od tej pory przepis będzie jasny.

  11. Pączki rewelacja Babciu zdrowia życzę ! Temu gamoniowi co zniszczył miskę i 1kg mąki nic nie pomoże podobnie jak Jarkowi Dureń nieudacznik potradi zepsuć wszystko

  12. Pączki wydawały sie super, ale ale moj mąż jak głodny to póki ciepłe zajadał się,a teraz stwierdził ze cos za gunowate

  13. Jeśli pączki stały się „gumowate” po wystygnięciu, to mogły być niedopieczone, albo zbyt tłuste (ale w takim przypadku nie wyrosłyby już na samym początku.

  14. Babciu Stasiu,dziękuję serdecznie za ten przepis.Robiłam pączki pierwszy raz w życiu i wyszły przepyszne.Pozdrawiam serdecznie.Edyta z Przemyśla.

  15. Dla czego pączki mi popękały? Gdzie zrobiłam błąd?Poza tym przepis znakomity! Jak na mój 1-szy raz i tak wyszły świetnie :)))

  16. Pączki mogły popękać z kilku powodów.
    Po pierwsze mogły być zwinięte zbyt płytko, to znaczy nadzienie musi być w środku pączka.
    Po drugie mogły się przykleić do stolnicy i przy wkładaniu do oleju ciasto mogło się „uskubać”.
    Po trzecie mogło być za dużo tłuszczu w cieście, wtedy ciasto by było twardsze i mogłoby pękać.
    Pozdrawiam 🙂

  17. Witam!
    Przepis tradycyjny – pączki wyśmienite. Jaki modyfikację polecam zmiksowanie jajek z cukrem na parze – wyrabia się wtedy lekko ciepłe ciasto i szybciej „odchodzi od ręki”
    Pozdrawiam

  18. Witam, ja się zagapiłam i zrobiłam je z mąki żytniej ;[ – są cięższe niż normalne, ale równie pyszne. Ponieważ postu nie przestrzegam a drożdŻy zostało mi na 2 porcję (bo robiłam 1/2 przepisu) to za kilka dni zrobię już z mąki pszennej 🙂
    SĄ naprawdę smaczniusie :)))) i moje pierwsze w życiu.

    PRZEPIS REWELACYJNY!!!

  19. Witam,
    Moje pączki też były bardzo pyszne ale niepokoi mnie, że na drugi dzień zrobiły się sporo twardsze, nie mówiąc już o kolejnych dniach. Bez mikrofalówki się nie obyło 🙂 Pytanie, co zrobić, albo czego nie robić, żeby to się nie powtórzyło, aby były świeże i miekkie przez następne dni 🙂

    Pozdrawiam
    Babcię 🙂

  20. Zebrało się kilka pytań, więc po zasięgnięciu opinii Babci odpowiadam:

    Co zrobić z białkiem?
    Białko można oczywiście przeznaczyć na jajecznicę, na bezy, makaron (wszystkie przepisy są na stronie – polecam wyszukiwarkę). Można także białka zamrozić i użyć po odmrożeniu np. do panierowania, pamiętając, że raz odmrożonego produktu nie mrozimy drugi raz.

    Jaki jest orientacyjny czas wyrastania ciasta?
    Około pół godziny w ciepłym miejscu. Ważne, żeby nie było przeciągu, bo wtedy ciasto na pączki opadnie.

    (…) co zrobić, albo czego nie robić, żeby (…) [pączki] były świeże i miękkie przez następne dni?
    Zazwyczaj ciasto drożdżowe jest suchsze na następny dzień (dlatego też dobrze jest robić pączki i tego samego dnia je ze smakiem zjeść 🙂 ale jest sposób na to, żeby pączki były dłużej miękkie i świeże. Można przyrządzić je według przepisu na pączki zaparzane (do znalezienia na blogu). Takie pączki nie czerstwieją tak szybko.

    Pomogliśmy? Jeśli są jakieś pytania, czy wątpliwości to proszę pisać w komentarzach 🙂

  21. Robiłam dzisiaj pączki pierwszy raz w życiu wg przepisu babci Stasi. Wyszły wyśmienite. Cała rodzina chce na jutro powtórkę ;]

  22. Nadziane kulki ciasta powinny być wielkości dużej mandarynki. Oczywiście, jeśli jest więcej ciasta, to pączki wyrosną większe, ale najważniejsze, że tak przygotowane, odłożone na stolnicy powinny podwoić swoją objętość przed smażeniem. Powiedzmy do rozmiarów pomarańczy 🙂

  23. Ja wlasnie tez mam zamiar sie zabrac za te paczki.problem polega na tym,ze nie mam dostepu do swiezych drozdzy,a jedynie w proszku i nie wiem w jakich proporcjach zastepuje sie prawdzwe drozdze:(

  24. Po konsultacjach: po pierwsze świeże drożdże są odrobinę bardziej zaufane, ale jeśli dodasz więcej drożdży instant (tzn. tyle samo gramów co świeżych) nie oznacza to, że ciasto dużo bardziej urośnie, więc teoretycznie można się tym mniej przejmować. Po drugie jeśli jednak masz drożdże w proszku to przelicznik jest taki:
    100g drożdży świeżych odpowiada 42g drożdży suszonych albo 31g drożdży instant.
    Mam nadzieję, że pomogliśmy 🙂
    Pozdrawiam

  25. R E W E L A C J A!!!!NIE MAM SIE DO CZEGO PRZYCZEPIĆ!moja rodzinka wcinała aż im sie uszy trzęsły!!!nie czekałam długo z wyrastaniem ciasta i po ulepieniu pączusie spędziły jeszcze 5 min na blacie zanim wykąpałam je w oleju i zdążyły troszkę bardziej „spulchnieć” .dzięki za przepis Babciu Stasiu!!!

  26. Pączki są REWELACYJNE ! Właśnie skończyłam pieczenie. Ciasto urosło puszyste, elastyczne i świetne do lepienia. Ja zrobiłam pączki z połowy składników z przepisu, wyszło mi 20 pączków typowej wielkości i nadziewałam szprycą po upieczeniu. Polecam bardzo przepis, stosunkowo prosty, a pączki smaczne. Przepis wędruje do moich ulubionych 🙂 SMACZNEGO TŁUSTEGO CZWARTKU !

  27. Pączki pierwsza klasa!
    Pierwszy raz robiłam pączki w ogóle i bałam się, że nie wyjdą, ale były pyszne i szybko zostały skonsumowane.
    Pozdrowienia dla Babci Stasi, Magda

  28. Mi niestety nie wyszły. 🙁 Też pierwszy raz robiłam, wszystko było w porządku do momentu zdjęcia ze stolnicy – okazało się, że kiedy lepiłam kolejne, wcześniejsze wyrastając „rozeszły się”. Następnym razem daruję sobie nadziewanie i potraktuję szprycą po usmażeniu. Smażyłam na Plancie – i bardzo taka sobie, nasiąkły tłuszczem, poza tym miałam problem z uregulowaniem temperatury. Pamiętam, że moja babcia na smalcu smażyła i były lepsze, nie było ich aż tak czuć smażony tłuszczem. Co babcia Stasia sądzi o tłuszczu właściwym do smażenia? A jeśli olej, to słonecznikowy, rzepakowy, czy nie ma wielkiej różnicy? Pozdrawiam!

  29. Jeśli chodzi o olej, to nie ma wielkiej różnicy, Babcia używa uniwersalnego, bo jest najtańszy.

    Żeby temperatura nie była za niska sprawdza się przy pomocy kawałka ciasta (jak w przepisie), a schłodzić tłuszcz można kawałkami ziemniaka.

    Pozdrawiamy

  30. Najlepsze pączki na świecie miałam dużo przepisów na pączki ale zawsze były za tłuste a te są przepyszne Dziękuje bardzo Babciu Stasiu za wspaniały przepis naprawde go polecam bo warto:)

  31. Przepis rewelacja!!!!!!!!!!! Kilka razy robilam paczki ,ale takie nie wyszły nigdy ,sa puszyste,i maja obraczki,
    DZIEKUJĘ

  32. Pączki są fantastyczne!!!!!!!!!!
    Żona szczęśliwa, że wreszcie jej się udały, a my szczęśliwi jeszcze bardziej……..
    Michał

    Pozdrowienia Babciu!

  33. Babciu Stasiu, wszystko OK ale pączki smażymy tylko na smalcu (kiedyś ewentualnie na ceresie czyli specjalnym rodzaju tłuszczu) ale nigdy na oleju bo to zdecydowanie zmienia smak pączków i robią się „racuchowate”. Pozdrawiam Staszek

  34. BABCIU STASIU -POMOCY ,POSZUKUJĘ PRZEPISU NA CIASTO DROŻDŻOWE Z KTÓREGO MOŻNA UPIEC STRUCLE INACZEJ ZAWIJAKI Z POWIDŁAMI ,ZAWSZE ODSTAJE MI SKORKA OD GÓRY I TO TAK ŻE ROBI SIĘ TUNEL NA POCIĄG TOWAROWY.POZDRAWIAM

  35. Pączki pierwsza klasa -pierwsze udane pączki z białą obrączką bardzo smaczne wyszło mi 39 sztuk -super przepis POLECAM . POZDROWIENIA dla babci Stasi ,będę korzystać również z innych przepisów .

  36. Dzisiaj piekłem pierwszy raz bo przecież jutro tłusty czwartek wyszły bardzo dobre trzymać się przepisu a wyjdą super uważać na temperaturę tłuszczu lepiej troszkę dłużej piec niż przypalić pozdrawiam Arek – Pozdrowienia dla Babci Stasi

  37. Trochę się boję je robić, bo mam robić pączki po raz pierwszy ( na tłusty czwartek ) i się zastanawiam ile łącznie czasu zajmuje na oko zrobienie pączków? 🙂

  38. Jestem antytalentem, jeśli chodzi o pieczenie „drożdżówek”, a pączki Babci Stasi wyszły super, mięciutkie, pulchniutkie, pyszne, jak nigdy. Robiłam je już dwa razy. Dziękuję Babciu i pozdrawiam.

  39. Postanowilam zapoznac mojego chlopaka ze smakiem prawdziwych, polskich paczkow (w polskich sklepach mozna co prawda kupic ale nijak sie maja do prawdziwych). Od wczoraj paczki to jego ulubione polskie slowo. Udaly sie cudownie, puszyste, pachnace. Dziekuje za przepis, z pewnoscia bede wracac po kolejne poniewaz uwazam, ze polska kuchnia ma wiele przysmakow do zaoferowania.

  40. Witam:) Przepis bardzo dobry. Pączki są smaczne i pulchne i bardzo łatwo się je robi. Próbowałam też przepisu na pączki zaparzane lecz nie wyszły za dobrze. Były za twarde ale dałam ciut mało drożdży. Ten przepis jest ok. 🙂 Pozdrawiam

    1. Upiekłam te pączki.Bardzo dobre w smaku. Ale ciasto słabo urosło a potem nie chciały uformować mi się kule. Czy to mleko do rozczynu powinno byc lekko podgrzane, a reszta powinna byc wlana niepodgrzana do masy?

      1. Mleko powinno być w temperaturze pokojowej, czyli nie z lodówki. Podgrzewanie mleka także nie powinno wchodzić w grę, bo to źle wpływa na drożdże. Cieszymy się, że smakowały i pozdrawiamy 🙂

    1. Po konsultacjach telefonicznych z Babcią dostałem sugestie, że przede wszystkim należy wszystko robić w temperaturze pokojowej. Jeśli masz mleko z lodówki i podgrzewasz jedną część mleka, to należy dodać drugą tak, żeby temperatura nie była zbyt wysoka. Jeśli temperatura jest za duża, to Babcia użyła stwierdzenia, że można „zaparzyć ciasto” i nie wyrośnie.

      Jeśli chodzi o formowanie, to kłopoty mogą wynikać np. z jakości mąki – trzeba kupować dobrą mąkę tortową, albo z tego,że ciasto było zbyt tłuste. Do formowania można używać palców albo wykrawać sobie kawałki ciasta szklanką – wtedy też trzeba zwilżyć palce.

      Jeśli możemy jakoś jeszcze pomóc z tym lub innymi przepisami, to się polecamy.

  41. Witam babciu Stasiu.z tego przepisu wychodzi okolo 40 paczkow.jednak dla mojej malej rodzinki to za duzo.czy moge te wszystkie skladniki podzielic na pol zeby odtrzymac mniej? Prosze o odpowiedz

    1. Dzwoniliśmy dziś do Babci. Potwierdziła, że można dzielić ilości składników na pół albo nawet i na cztery, ale zawsze trzeba pamiętać o proporcjach. Tak w przypadku przepisu na pączki jak i innych dań. Pozdrawiamy 🙂

  42. Witam! Ja również przymierzam się do zrobienia pączków ale z drożdży ‚instant’ bo tylko takie mam a jestem zagranicą i innych nie mam. Moje pytanie jest następujące: czy jak wezmę na 1kg mąki 2 takie opakowania tych drożdży instant, gdzie jedno opakowanie odpowiada 25g świeżych drożdży to będzie dobrze? i jesli w ogole użyję takich drożdzy to czy pączki wyjdą mi dobre? bo trochę się boję tym bardziej, że pierwszy raz będę je robić 🙂 pozdrawiam! 🙂

    1. Czasem też na opakowaniu na drożdżach może być napisane ilu gramom zwykłych drożdży odpowiadają – to się może nieznacznie różnić w zależności od firmy.

      Na kilogram mąki potrzeba 10 dag drożdży zwykłych, czyli według przelicznika jednej z polskich firm (10dag=100g zwykłych to 31g suszonych), to 1,5 opakowania (czyli 37,5g) powinno wystarczyć z małym naddatkiem. Dwa opakowania to w takim wypadku maksimum.

      Pozdrawiamy 🙂

      1. Dziękuję bardzo za informacje 🙂 dam znać jak mi wyszły ;p a mam jeszcze pytanie, jak ciasto odstawie do wyrośnięcia to na jaki czas?

        1. Tak jak napisano wyżej: ciasto ma podwoić swoją objętość. W zależności od temperatury w pokoju może to być od około 25 do 40 minut.

          Polecamy dokładne przeczytanie przepisu, bo niektóre niedopatrzenia mogą skutkować tym, że pączki nie usmażą się dobrze. Trzymamy kciuki 🙂

          P.S. Piszę od Babci, która w tym momencie smaży pączki. Ciasto w garnku przykryła ściereczką i wstawiła pod koc. Od momentu końca wyrabiania, z zegarkiem w ręku: 25 minut.

          1. Pączki wyszły świetne 🙂 Dzięki babciu Stasiu 🙂 Pozdrawiam również 🙂

  43. Paczki naprawde suuuuuper! takie puszyste i b.smaczne! Bardzo dziekuje za super przepis !! Pozdrowienia dla babci STASI z goracej Hiszpani

    ps/ moj maz tez mowi MUCHAS GRACIAS (bardzo dziekuje )

  44. Ha! Szukałam fajnego przepisu i znalazłam! Super opis ułatwiający wykonanie jutro biorę się za robotę Zobaczymy co z tego będzie bo to jest mój pierwszy raz

    1. Dzwoniłem do Babci: wystarczy, żeby było roztopione – nie należy go smażyć. Wystarczy podrzać, żeby było płynne. Pozdrawiam 🙂

        1. Rzeczywiście, może potrzeby by nie było, ale to jej przepisy i chciałbym zachować jej punkt widzenia. Pozdrawiam 🙂

  45. Matko, nie robcie tych paczkow! Ostrzegam Was, nie bedziecie w stanie przestac ich jesc. Wlasnie zrobilam na tlusty czwartek (pierwszy raz w zyciu paczki robilam) i juz jeste po trzecim a moj maz po czwartym a to dopiero sroda wieczor!
    Sa przepyszne, pulchne, proporcje perfekcyjnie dobrane. Matko, a ja mialam na diete przechodzic.
    A babcie Stasie prosze moze o jakis przepis na sernik czy cos 😉
    Pozdrawiam

  46. Dziękuję Pani Stasiu i pozdrawiam.Przepis wspaniały, nie mam tylko wprawy w pieczeniu.Chyba tłuszcz zbyt nagrzany.Pierwsze były super.Mierzyłam czas,a potem już nie miałam czasu mierzyć tego czasu i następne wyszły coraz ciemniejsze.Rodzina mnie pochwaliła.
    Na próbę z 10 pączków upiekłam słodkie bułeczki.Posmarowałam jajkiem,posypałam sezamem i piekłam 20 minut na 170 stopni z termoobiegiem.Bułeczki też super!

  47. Prosze o pomoc! czy ćwiartka mleka oznacza ćwiartkę litra czy ćwiartkę podanej ilości czyli 0,5 l czyli dokładnie 125 ml)?

Skomentuj Anonymous Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *